новости, приватні уроки комп'ютер, навчання комп'ютеру віддалено, індивідуальні заняття з комп'ютером, комп'ютерні курси вдома, комп'ютерна грамотність, Київ
ru uk en

🔎 ОТСЛЕЖИВАТЬ

21:24
Обучение с учителем

Навчання з учителем ( англ.  Supervised learning) - один із способів  машинного навчання , в ході якого випробувана система примусово навчається за допомогою прикладів "стимул-реакція". З погляду  кібернетики , одна із видів  кібернетичного експерименту . Між входами та еталонними виходами (стимул-реакція) може існувати певна залежність, але вона невідома. Відома лише кінцева сукупність прецедентів — пара «стимул-реакція», яка називається  навчальною вибіркою. На основі цих даних потрібно відновити залежність (побудувати модель відносин стимул-реакція, придатних для прогнозування), тобто побудувати алгоритм, здатний для будь-якого об'єкта видати досить точну відповідь. Для вимірювання точності відповідей, так само як і в  навчанні на прикладах може вводитися функціонал якості.

Даний експеримент є окремим випадком кібернетичного  експерименту зі зворотним зв'язком . Постановка даного експерименту передбачає наявність експериментальної системи, методу навчання та методу випробування системи чи вимірювання характеристик.

Експериментальна система у свою чергу складається з системи, що випробовується (використовується), простору стимулів, одержуваних із зовнішнього середовища, і системи управління підкріпленням (регулятора внутрішніх параметрів). Як система управління підкріпленням може бути використаний автоматичний регулюючий пристрій (наприклад, термостат) або людина-оператор (вчитель), здатний реагувати на реакції системи, що випробовується, і стимули зовнішнього середовища шляхом застосування особливих правил підкріплення, що змінюють стан пам'яті системи.

Розрізняють два варіанти: (1) коли реакція системи, що випробовується, не змінює стан зовнішнього середовища, і (2) коли реакція системи змінює стимули зовнішнього середовища. Ці схеми вказують важливість схожість такої системи загального виду з біологічної нервової системою.

 

Категорія: Комп'ютерні уроки | Переглядів: 676 | Додав: admin | Теги: Обучение с учителем | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar