новости, приватні уроки комп'ютер, навчання комп'ютеру віддалено, індивідуальні заняття з комп'ютером, комп'ютерні курси вдома, комп'ютерна грамотність, Київ
ru uk en

🔎 ОТСЛЕЖИВАТЬ

21:18
Компьютер

Комп'ютер ( англ.  computer, МФА:  [kəmˈpjuː.tə(ɹ)] [1]  - «обчислювач») - пристрій або система, здатна виконувати задану, чітко визначену, змінну послідовність операцій. Це найчастіше операції чисельних розрахунків та маніпулювання даними, проте сюди відносяться і операції  введення-виведення . Опис послідовності операцій називається  програмою

Комп'ютерна система — будь-який пристрій чи група взаємопов'язаних чи суміжних пристроїв, один чи більше з яких, діючи відповідно до програми, здійснює автоматизовану обробку даних.

Слово комп'ютер є похідним від англійських слів to compute, computer, які перекладаються як «обчислювати», «обчислювач» (англійське слово, своєю чергою, походить від латинського computāre - «обчислювати»). Спочатку в  англійській мові  це слово означало  людину, яка здійснює арифметичні обчислення  із залученням або без залучення механічних пристроїв. Надалі його значення було перенесено самі машини, проте сучасні комп'ютери виконують безліч завдань, не пов'язаних безпосередньо з  математикою .

Вперше трактування слова комп'ютер з'явилося в  1897 році  в  Оксфордському словнику англійської мови . Його упорядники тоді розуміли комп'ютер як механічний обчислювальний пристрій. В  1946  словник поповнився доповненнями, що дозволяють розділити поняття цифрового,  аналогового  та електронного комп'ютера.

Поняття комп'ютера слід відрізняти від поняття Електронно-обчислювальна машина (ЕОМ); остання одна із способів реалізації комп'ютера. ЕОМ має на увазі використання електронних компонентів як її функціональних вузлів, проте комп'ютер може бути влаштований і на інших принципах - він може бути механічним, біологічним, оптичним, квантовим і т. п., працюючи за рахунок переміщення механічних частин, руху  електронівфотонів  або ефектів інших фізичних явищ. Крім того, за типом функціонування обчислювальна машина може бути цифровою (ЦВМ) та  аналоговою  (АВМ). З іншого боку, термін «комп'ютер» передбачає можливість зміни програми, що виконується (перепрограмування), що можливо не для всіх видів ЕОМ.

В даний час термін ЕОМ, як більший, що відноситься до питань конкретної фізичної реалізації комп'ютера, майже витіснений з побутового вживання і в основному використовується інженерами цифрової електроніки, як правовий термін в  юридичних  документах, а також в історичному сенсі - для позначення комп'ютерної техніки 1940-1980- х років та великих обчислювальних пристроїв, на відміну від  персональних .

 

Категорія: Комп'ютерні уроки | Переглядів: 533 | Додав: admin | Теги: компьютер | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar